Yondaime | 06:21:00
İki Uyku Arasında Kitabı Özeti
İki Uyku Arasında Kitap Özeti
Tarık Buğra’nın hikâye kitabı (1954)
On üç hikâye. Kitaba adım veren ilk hikâyede genç adam, Beyoğlu’nda bir meyhanede bir kadınla tanışmış, gece adını dahi bilmediği bu kiralık kadınla yatmıştır; hikâye ertesi sabah bu beraberliğin her ikisinde yarattığı geri plan duygularını inceliyor. Mavi-Doç, İstanbul’da bir taksi şoförüdür; dostu Sabahat’e bağlılığı, genç kadının bir başkasını sevmesiyle gölgelenmiştir.Piyano ve Keman İçin, İstanbul’da Servili medresesi odalarında bannan fakir üniversitelilerden Rahmi’nin sessiz ölümünü; Beşinci bir tren yolculuğunu anlatıyor.
Ufacık Ölü, tabutsuz bir bebektir; Bayezit’te eski Küllük kahvesinin ardındaki musallâ taşına bir bahar günü minicik bir yorgana sarılı olarak, babasının kollarında getirilmiştir. Pazar Nöbetine ve Sınırlara Dair; ilhamını yazarın, bir ara öğretmen yardımcılığı yaptığı, İstanbul’da özel bir lisedeki bir hâtırasından alıyor. Kitabın sonuncu ve uzunca hikâyesi; mayıs ayında bir ikindi-üstü, Hisarlı ilçesinin Şehir Kulübünde toplanmış aydınların, içki ve oyunla artık değişmez kaderleri olmuş, monoton geceye dalışlarını konu edinmiştir. Hikâye kişilerinden Münir Cevdet Bey, kitabın daha önceki hikâyelerinden Meçhul Kahraman’da İstanbul Balıkpazarı meyhanelerinden birinde son yıllarını yaşarken, hâtıraları arasında daha belirgin anlatılmıştı.
Kişiliğini, canlı-yoğun üslûbunda ve görünenin devamındaki iç yaşantılarda göstermesiyle oluşturan yazar, Millî Eğitim Bakanlığı yayınlan arasında çıkan Hikâyeler (1969) kitabına, bu eserindeki hikâyelerden sadece dördünü almıştır.
Sin comentarios